αρχική σελίδα
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password

Πείτε μας τη γνώμη σας για το νέο site του Επιμελητηρίου Αρτας

Πολύ καλό
Καλό
Χρειάζεται βελτιώσεις
ΔΞ / ΔΑ
 
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΒΒΕ: Αίτημα επιστροφής ΦΠΑ για τις διαγραφείσες απαιτήσεις των προμηθευτών της Μαρινόπουλος
28/06/2017
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

Την άμεση επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο δημόσιο για το 50% των διαγραφεισών απαιτήσεων από τη «Μαρινόπουλος Α.Ε.», αξιώνει η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου,

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, οι διαγραφείσες απαιτήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ και επομένως,  «οι πιέσεις είναι άμεσες και ασφυκτικές για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν» από την πτώχευση της «Μαρινόπουλος ΑΕ».

Πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούσαν τους κύριους προμηθευτές της εταιρείας, «πολλές από τις οποίες έχουν έδρα στην ελληνική περιφέρεια και προσπαθούν να προστατευθούν από τις αρνητικές επιπτώσεις της πτώχευσης, που πολλαπλασιαστικά πλήττουν αυτές και τους εργαζόμενους σε αυτές».

Στην παρούσα συγκυρία, υποστηρίζει ο ΣΒΒΕ, και για τις επιχειρήσεις - προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό από πλευράς πολιτείας, να ληφθεί η πρόνοια ελάφρυνσης της ζημίας που υπέστησαν με την επιστροφή ή το συμψηφισμό του ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις χαιρέτισαν τις δηλώσεις του τέως υφυπουργού, Τρ. Αλεξιάδη, στη συνεδρίαση της Βουλής της 19ης Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με τις οποίες για το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ προβλέπεται ότι με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ, μειώνεται η φορολογητέα αξία σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος στις περιπτώσεις υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Έτσι με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» έχει υπαχθεί στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, οι πληγείσες επιχειρήσεις ανέμεναν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις διαδικασίες επιστροφής ή συμψηφισμού του αναλογούντα ΦΠΑ των απαιτήσεων που διαγράφηκαν.

Ωστόσο, από τις διατάξεις του ΦΠΑ δεν προβλέπεται διαδικασία μείωσης του οφειλόμενου φόρου αν και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/112/ΕΕ θεμελιώδης αρχή του ΦΠΑ είναι η αρχή της ουδετερότητας, σύμφωνα με την οποία σκοπός είναι η απαλλαγή του επιχειρηματία από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, ο οποίος μετακυλύετε στον τελικό καταναλωτή.

Επομένως, καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ, είναι απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, που θα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστροφής ή συμψηφισμού του ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο για το 50% των απαιτήσεών τους από την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ» που διαγράφηκαν.

naftemporiki.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

Κατάλογος Επιχειρήσεων
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Help Desk
Έκδοση Πιστοποιητικών
Πληρωμή Συνδρομών
Καρτέλα Μέλους
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας